Wandel Sport Vereniging Nuenen (WSV Nuenen) is de actieve wandelsportvereniging in Nuenen. Zij organiseert, zowel in de zomer als in de winter, wekelijks een of twee (sportieve) wandeling(en) in de directe omgeving van Nuenen.
Daarnaast organiseren wij jaarlijks een wandelsportevenement: de Avondvierdaagse in mei/juni.

Aantal leden
Wij hebben op 1 april 2023 52 leden, waarvan 33 vrouwen en 19 mannen. We zijn op zoek naar nieuwe leden om onze club te versterken. Niet alleen mensen uit Nuenen maar ook uit omliggende plaatsen melden zich wekelijks voor een sportieve wandeling. Iedere week wandelen er zo 'n twintig tot vijfentwintig leden.

Groepen
Er wordt steeds in twee groepen gelopen. De groepen lopen dezelfde route. De afstanden variëren van 8 tot 11 kilometer, dus in anderhalf à twee uur is men weer terug op het uitgangspunt. Bij elke groep is een wandelbegeleider aanwezig. Deze begeleidt en leidt de groep.

In de eerste groep wordt een tempo van +/- 6 km per uur gelopen. In de tweede groep wordt verwacht dat men 5 km per uur haalt en volhoudt...
Aan de hand van de beschreven wandeling kan daardoor eenieder met een passende groep een fijne wandeling maken in de mooie omgeving van Nuenen. Iedereen is welkom om ook eens vrijblijvend kennis te komen maken met deze goedkope sport. Vóóraanmelden is niet nodig.

Startplaats
We wisselen iedere maand van startplaats. Zie wandelen/wandelschema.
Lidmaatschap
Alles over het lidmaatschap leest u onder Vereniging/Lidmaatschap.

Wandelcommissies
Binnen WSV Nuenen zijn een aantal commissies werkzaam. Een specificatie van deze commissies en hun taken vindt u hier.

Wandelroutenetwerk Nuenen
Het wandelroutenetwerk vormt een onderdeel van de Knooppuntenroute, een initiatief van het Samenwerkingsverband Eindhoven (SRE).

Op de vier formele startpunten van het wandelroutenetwerk, n.l.: Gerwen, Nederwetten en Nuenen (Kerkstraat/ Park en Enodedreef), zijn informatiepanelen geplaatst. Hierop kunt u o.a. zien wat de afstanden zijn tussen de verschillende knooppunten. Veelal zijn die niet langer dan drie kilometer. Aan de hand daarvan kunt u zelf een interessante route uitstippelen. Het wandelroutenetwerk is in twee richtingen te lopen. Het totale netwerk omvat ongeveer 70 km!
WSV Nuenen heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het netwerk in Nuenen. WSV onderhoudt het netwerk in het voor- en najaar. De routes kunnen worden gedownload en zelf worden samengesteld via de site: routesinbrabant.nl

Niet leden
Ook niet WSV Nuenen-leden zijn van harte welkom om eens een oriënterende wandeling mee te maken.
Op die manier kunt u eerst een paar keer kennismaken met deze voor iedereen toegankelijke sport. Daarna kunt u lid worden voor slechts € 18,50 per jaar.

Wandelregels
Regels en afspraken voor het deelnemen aan wandelingen:

  • Op (verharde) wegen en fietspaden loopt u links. Of indien er een trottoir is, loopt u daarop. Zeker op smallere wegen en fietspaden met niet meer dan met twee personen naast elkaar lopen.
  • Iedereen let zelf op het verkeer, obstakels, etc.
  • Als er fietsers of auto's aankomen wordt er geroepen om elkaar te attenderen op mogelijke gevaarlijke situaties. Bij stoplichten wordt gewacht op groen licht.
  • Bewaar afstand tot je voorganger. Je trapt zo niet op iemands hakken. Bovendien voorkom je dat zwiepende takken in je gezicht slaan.
  • Het is enigszins mogelijk “in eigen tempo” te lopen. Zie bij groepen hierboven. Als wandelaars binnen dezelfde groep het zichtcontact met de begeleider van de  groep dreigen te verliezen, dienen zij te wachten tot de groep weer voldoende bij elkaar is en de aanwijzingen van de begeleider kunnen worden opgevolgd.
  • Start niet te snel. Het is beter om iets langzamer te starten en zo de spieren op te warmen. De begeleider geeft zo nodig aanwijzingen.
  • Het mee laten lopen van huisdieren, ook aan de lijn, is bij onze wandelvereniging niet toegestaan.
  • Volg de aanwijzingen van de begeleider op.


Wandeladviezen

Kleding en schoeisel:

  • Zorg voor stevig schoeisel, de meeste tochten gaan door bosachtig gebied. Voor alle wandelingen raden we een lage of halfhoge wandelschoen aan.
  • Draag tijdens de wandeling bij voorkeur een lange broek. Dit houdt de spieren warm. Het beschermt ook redelijk tegen teken die steeds meer in de natuur voorkomen, vooral in het hoge gras of struikgewas. Zie voor informatie over teken www.tweevoeter.nl/teken.php
  • Zorg bij eventueel invallende duisternis voor heldere kledingstukken en/of draag een lichtgevend voorwerp.
  • Zorg bij regenachtig weer voor een regenjack of een (kleine) paraplu.


Houd uw wandelschoenen in perfecte staat!
Een goede schoen verdient ook goed onderhoud. Hierdoor blijft hij comfortabel en waterafstotend, waardoor u lang plezier van uw schoenen heeft.
Leer is een natuurlijk materiaal met waardevolle eigenschappen, maar leer is ook onderhevig aan een zeker verouderingsproces en moet daarom regelmatig verzorgd worden. Hieronder geven wij u een aantal tips om uw wandelschoenen in een perfecte staat te houden.

Neem om te beginnen de inlegzolen uit de schoenen en verwijder de veters. Op deze manier kunnen de inlegzolen beter drogen en kunt u de impregneerspray en verzorgingscrème ook op de moeilijke plekken aanbrengen. Na elke keer dat de schoenen gedragen zijn, dienen ze goed gelucht en gedroogd te worden. Laat de schoenen nooit drogen bij een warmtebron, zoals de verwarming of een open haard, maar gewoon bij kamertemperatuur.
Nadat u de inlegzolen en veters verwijderd heeft, moet het vuil van het leer verwijderd worden. Bij sterk vervuilde schoenen is het aan te raden om een schoenreinigingsmiddel te gebruiken, bijvoorbeeld Lowa Shoe Clean. Licht vervuilde schoenen kunt u met lauw water schoon borstelen.
Borstel de schoenen goed schoon, zodat het leer weer luchtig en ademend wordt en zodoende zijn kenmerkende eigenschappen volledig kan benutten. Na het schoonmaken van de schoenen zijn de poriën van het leer open. Na gebruik van het reinigingsmiddel neemt het leer zeer gemakkelijk vocht op. Om de poriën weer te laten sluiten, kunt u de nog vochtige schoenen inspuiten met een impregneerspray. De impregnatie is pas na 24 uur volledig actief. Gebruik altijd een impregneerspray op basis van fluorcarbon. Regelmatig impregneren voorkomt een ophoping van vocht en vuil op het leer. Verder is regelmatig impregneren belangrijk, omdat nat leer niet ademt. Hetzelfde geldt voor vervuilde schoenen.

Na het impregneren moet u uw schoenen regelmatig, vooral wanneer ze extreem veel vocht hebben moeten verwerken, verzorgen met een daarvoor bestemd verzorgingsproduct op waxbasis of waxemulsie. Smeer of wrijf de crème in met bijvoorbeeld een borstel of doek. Door het aanbrengen van verzorgingsproducten op basis van crème of wax, kan de kleur van het leer een beetje donkerder worden, maar dit kan door middel van een nubuckborstel weer opgelicht worden (zacht borstelen). De oorspronkelijke kleur zal hierdoor wel een beetje verloren gaan.
Na het onderhoud heeft de crème of wax enige tijd nodig om in te werken en dienen de schoenen verder te drogen. Leren schoenen kunnen het beste bewaard worden in een ademende schoenendoos op een luchtige, droge plek. Voor het behoud van de vorm van uw schoenen, is het gebruik van een houten schoenspanner aan te raden. Heeft u nog vragen over het onderhouden van uw wandelschoenen? Neem dan een kijkje op
www.wandelschoenen.nl

Zie ook Wandelschema

Informatie
Voor nadere informatie kunt u bellen naar Cor Donkers 040 – 283 70 91